Automated Production Planning
Ce este producția?
Productia este procesul de transformare a materiilor prime în produse finite cu ajutorul utilajelor și al personalului specializat. De obicei, producția se realizează în baza comenzilor de achiziție primite de la clienți și mai rar, în urma comenzilor interne, atunci când se produc stocuri.
Procesul de producție presupune:
- planificarea;
- execuția comenzilor;
- urmărirea stadiului de execuție a tuturor operațiunilor tehnologice.
Planificarea producției
Planificarea producției este un proces laborios și complicat, mai ales atunci când vorbim despre companii mari. Cu cât este crește capacitatea de producție, cu atât cresc și riscurile erorilor de planificare din cauza multiplilor factori care trebuie avuți în vedere:
- programul de lucru al fabricii și al fiecărui utilaj în parte;
- intervalele de indisponibilitate (zile nelucrătoare, defecțiuni, revizii etc.);
- alocările anterioare pe fiecare utilaj în parte (pentru a se evita eventuale suprapuneri de operații tehnologice, de exemplu);
- posibilitatea utilizării mai multor utilaje pentru aceeași operație tehnologică, ținând cont și de randamentul fiecărui utilaj în parte;
- ordinea de executare a operațiilor tehnologice;
- caracteristicile operațiilor tehnologice (timpi de pregătire, continuitate etc.);
- prioritățile comenzilor.
Multitudinea factorilor care trebuie luați în considerare face imposibilă o planificare riguroasă pe stil vechi, într-un fișier oarecare sau, mai rău, cu creionul pe caiet. E nevoie de o aplicație bazată pe un algoritm complex, care să ia în calcul toate elementele discutate mai sus.
xTrack MES
Planificarea automatizată a producției este un modul al aplicației xTrack MES, realizat în cadrul proiectului nostru intitulat “Platforma inovatoare de gestionare prin inteligență artificială a proceselor de lucru în fabrici și depozite”, care beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Prin xTrack MES se realizează planificarea operațiilor tehnologice pe grupe de utilaje și operatori, cu respectarea procesului tehnologic, adică a succesiunii operațiilor prevăzute prin rețetele de producție.
Beneficiile automatizării
Automatizarea planificării producției îți aduce o serie de beneficii importante cu privire la eficientizarea resurselor, creșterea productivității și a profitabilității.
Reducerea timpului și efortului alocat planificării producției
Să ne întoarcem puțin în urmă și să ne imaginăm modul de lucru al persoanei care se ocupă de planificarea producției în mod tradițional. Să vedem ce ar trebui să aibă în vedere:
- personalul – unii angajați pot fi în concediu de odihnă ori medical, alții sunt deja angrenați în executarea altor operații tehnologice planificate anterior;
- utilajele – unele sunt programate anterior să facă alte operații tehnologice, altele sunt sau vor intra în perioade de revizie, mentenanță, reparații (anunțate sau inopinate);
- materiile prime și materialele necesare – posibil să existe în depozitul fabricii sau urmează să fie primite la o dată ulterioară.
Așadar, omul nostru responsabil cu planificarea ar trebui să găsească cele mai bune soluții după ce verifică și pune cap la cap toate elementele de mai sus. Si nu numai! Aceeași persoană trebuie să aibă în vedere și comenzile primite, fiecare cu un volum mai mare sau mai mic, dacă produsele solicitate sunt de același tip sau sunt diferite, dacă vor fi implicate procese tehnologice simple sau complexe și așa mai departe. Să spunem că ar reuși, printr-un miracol. Dar în orice moment pot apărea situații neprevăzute care ar da peste cap întreaga planificare.
Planificarea tradițională ar ocupa în ziua de astăzi mult prea mult timp pentru colectarea informațiilor și pentru realizarea ei efectivă din cauza diversității parametrilor care trebuie luați în considerare. Soluția logică este planificarea automatizată, pe care o aplicație o face instantaneu odată introduși parametrii.
Eliminarea erorilor umane la planificare
Cu cât elementele de care trebuie să se țină cont la planificare sunt mai multe, cu atât posibilitatea de eroare umană este mai mare. Neluarea unui element în calcul (din neatenție sau ignoranță) poate avea un impact negativ asupra rezultatului planificării producției.
În planificarea automată, posibilitatea omiterii unui element este practic nulă, fiindcă modulul corespunzător din aplicația xTrack MES presupune introducerea unui set de parametri specifici obligatorii, stabiliți în prealabil în baza analizei tuturor aspectelor impuse de fluxurile de producție.
Flexibilitatea planificării automate a producției
În cazul în care apare un element neprevăzut (de exemplu intrarea unui angajat în concediu medical, defectarea unui utilaj, o întârziere la livrarea materiilor prime) sau noi comenzi cu o prioritate mare, planificarea trebuie refăcută în mare parte, dacă nu total.
Dacă lucrezi cu o aplicație de tip xTrack MES, obții rapid o nouă planificare precisă, care îți permite să onorezi la timp și în condiții bune solicitările clienților tăi. Mai mult chiar, poți să faci planificări alternative ca să identifici varianta optimă pentru situația în care te afli.
Estimarea rapidă a intervalului de timp necesar executării comenzii și avansarea unei date precise de finalizare a produselor
Spre deosebire de planificarea tradițională, cea automată oferă producătorilor posibilitatea de a le oferi clienților, într-un timp scurt, o dată mult mai precisă pentru finalizarea comenzilor.
Optimizarea procesului de producție
Prin planificarea automată se eficientizează activitățile din unitatea de producție deoarece se stabilește modul în care toate resursele disponibile (umane și materiale) sunt utilizate la maximum pentru realizarea în cel mai scurt timp a comenzilor primite. Reducerea timpului de execuție a produselor finite se realizează, de exemplu, prin planificarea în paralel a unor operații tehnologice (similare sau diferite) pe mașinile/utilajele disponibile, astfel încât să fie eliminați cât mai mult posibil timpii morți.
Format grafic care permite vizualizarea procesului etapizat de producție planificată
În baza datelor introduse, aplicația generează în mod automat o diagramă GANNT prin care se prezintă detaliat întregul ansamblu de operații tehnologice planificate.
Diagramele GANNT sunt populare în gestionarea activităților fiindcă îți permit să vezi dintr-o privire:
- care sunt activitățile în desfășurare;
- când începe și se termină fiecare activitate în parte;
- ce durată are fiecare activitate;
- unde și cât se suprapun anumite activități;
- începutul și sfârșitul întregului proces.
Vrei să te bucuri și tu de avantajele planificării automate a producției? Completează formularul de cerere (mai sus) sau pe cel de contact și consultanții noștri îți vor răspunde în maxim 48 de ore.